Turisti u Hrvatskoj u pola godine 2019. ostvarili 26,2 milijuna noćenja ili 3 posto više

Hrvatsku je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo gotovo 6,9 milijuna turista, koji su ostvarili 26,2 milijuna noćenja, što su porasti od 6 i 3 posto u odnosu na lani. U prvi šest mjeseci pozitivnih rezultata bilo je na više od dvije trećine europskih tržišta kao i visoke stope rasta na dalekim tržištima poput Kine, SAD-a i drugih.

Hrvatsku je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo gotovo 6,9 milijuna turista, koji su ostvarili 26,2 milijuna noćenja, što su porasti od 6 i 3 posto u odnosu na lani, ali i dobro "prolazno vrijeme" za hrvatski turizam, ocijenio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli.

Iznoseći pokazatelje turističkog prometa za prvih šest mjeseci direktor HTZ-a Kristijan Staničić je naglasio da smo na dan 30. lipnja ove godine u Hrvatskoj imali ukupno 1,18 milijuna kreveta u komercijalnom smještaju što je 4 posto više nego na isti dan 2018., a najveći rast je i ove godine bio u povećanju kreveta u obiteljskom smještaju koji čini ukupno 52 posto od ukupnih kapaciteta. Kampovi su na 21 posto, a hoteli na 15 posto udjela u ukupnim kapacitetima koji su po riječima Staničića u prvih šest mjeseci bili prosječno niže popunjeni (hoteli ispod 30%, a kampovi ispod 10%) jer je velik broj objekata do kraja proljeća zatvoren.

"Veseli nas da smo u prvi šest mjeseci imali pozitivne rezultate na više od dvije trećine europskih tržišta kao i visoke stope rasta na dalekim tržištima poput Kine, SAD-a i drugih. Na tim ćemo tržištima i dalje pojačavati aktivnosti zbog čega, a i zbog situacije na europskim tržištima, planiramo i povećanje investicija za promociju iduće godine", poručio je Staničić.

Kazao je da top 10 tržišta u prošlih šest mjeseci predvode Njemačka, Austrija, Slovenija, UK i Poljska koja je uz Češku i Sloveniju jedina u šest mjeseci sa minusom u hrvatskom turizmu. S druge strane, daleka tržišta su gotovo sva u plusu i čine gotovo 20 posto u dolascima i 10 posto u ukupnim noćenjima turista. Cappelli je dodao da porast bilježe i gotovo sve zračne luke, brodski i cestovni promet. Rekao je i da je nedavnim povećanjem uvoznih kvota za strane radnike ova sezona pokrivena te da se radi na novom zakonu u kojem neće biti ograničavanja kvota.

Kazao je i da se Hrvatska ne bi trebala uspoređivati sa primjerice Turskom koja ima drugačiji turistički model, dodajući da je "naš turistički proizvod neusporedivo bolji i kvalitetniji i tu politiku od početka zastupamo uz rad na održivosti hrvatskog turizma".

(Hina)



Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz