Londonska burza izvor financiranja i za hrvatske tvrtke

Kapital za razvoj malih i srednjih poduzeća treba potjecati iz više izvora, a pritom Londonska burza može odigrati važnu ulogu, istaknuto je na konferenciji "Capital Markets Day" u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte i London Stock Exchange grupe.

Kapital za razvoj malih i srednjih poduzeća treba potjecati iz više izvora, a pritom Londonska burza može odigrati važnu ulogu, istaknuto je u utorak na konferenciji "Capital Markets Day" u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte i London Stock Exchange grupe.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić poručuje da se, s obzirom na gospodarski rast i njegovu strukturu, stvari u Hrvatskoj mijenjaju na bolje, no ipak se financiranje malih i srednjih poduzeća i nadalje ponajviše temelji na zaduživanju.

Ocijenivši da dužnički kapital nije dovoljan za kvalitetan razvoj cjelokupnog gospodarstva, kao potrebne apostrofira vlasnički te equity kapital, pri čemu ocjenjuje da tržište u Hrvatskoj očigledno postaje sve više svjesno toga.

Smatra i da sudjelovanje predstavnika Londonske burze na konferenciji govori u prilog tome da je Hrvatska interesantno tržište. Kazao je i da je kroz uspostavu inovacijskog sustava u Hrvatskoj u manje od šest mjeseci, a u suradnji više od 200 eminentnih gospodarstvenika, generiran investicijski potencijal od gotovo šest milijardi kuna.

Ističe da cijela EU vapi za equity kapitalom u području "scale up-a", odnosno dodatnog razvoja i osnaživanja tvrtki, pri čemu se ti iznosi kreću u rasponu od 50 do 100 milijuna eura.
Rimac Automobili su takav slučaj u Hrvatskoj, navodi Antonić, dodavši da je ta kompanija u EU tek djelomično uspjela pronaći traženi kapital, a da je glavnina vlasničkog kapitala u tu tvrtku došla s Istoka.

I na EU i na Hrvatskoj je da se stvore uvjeti za lakše i efikasnije djelovanje venture kapital fondova i sličnih mehanizama, poručuje Antonić, kazavši da je to bitno za zadržavanje tih kompanija u Europi, kako ne bi otišle u SAD ili na Istok.

(Hina)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz