HBOR-u kao izvozna banka osigurala promet u 54 zemlje svijeta

Fokus HBOR-a je na što jačem korištenju europskih fondova, podršci izvoznicima te razvoju novih proizvoda, s fokusom na fondove rizičnog kapitala. Kada je riječ o HBOR-u kao izvoznoj banci, hrvatskim izvoznicima je ukupno odobreno 5,63 milijarde kuna, 23 posto više u odnosu na 2017.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2018. godini odobrila je 8,4 milijarde kuna sredstava poduzetnicima, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije, čime je podržala ukupno 2.650 projekata, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije.

Predsjednica Uprave Tamara Perko poručila je da je fokus HBOR-a na što jačem korištenju europskih fondova, podršci izvoznicima te razvoju novih proizvoda, s fokusom na fondove rizičnog kapitala.

Kada je riječ o HBOR-u kao izvoznoj banci, navodi Perko, hrvatskim izvoznicima je ukupno odobreno 5,63 milijarde kuna, 23 posto više u odnosu na 2017. Iznos odobrenih kredita izvoznicima po svim programima skočio je na godišnjoj razini 22 posto, na 2,88 milijardi kuna. Povećanje vrijednosti osiguranog izvoznog prometa iznosilo je 56 posto, a dosegnuo je 2,7 milijardi kuna, pri čemu je osiguran promet u 54 zemlje svijeta.

U dijelu koji se odnosi na osiguranje izvoza, Perko upozorava izvoznike na postojanje velikog broja prijevara. Naime, kako pojašnjava, riječ je o prijevarama iz inozemstva, pri čemu se zaprima sve veći broj narudžbi od osoba koje se lažno predstavljaju u ime velikih kompanija. "Izvoznici trebaju biti oprezni kada prvi put rade s nekim (...) kako bi na vrijeme prevenirali bilo kakve prijevare, s obzirom da mi pokrivamo političke i komercijalne rizike, no ne i rizike prijevare", napominje Perko.

Kod uvođenja novih programa, kao najznačajnije izmjene Perko apostrofira one u programu investicija privatnom sektoru, gdje je uvedena kamatna stopa od 1,5 posto za tržišno konkurentne poduzetnike koji se bave poljoprivredom, ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem. Tu postoji i mogućnost dodatnog sniženja od 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike. To znači, napominje Perko, da se može doći do kamatne stope od 0,728 posto.

U programu pripreme izvoza kamatna stopa je snižena na 1,75 posto, s prijašnjih 2 odnosno 3 posto. U programu obrtna sredstva kamatne stope su pale na 3,5 posto za dugoročne i 2 posto na kratkoročne kredite. U programu javnog sektora kamatna stopa za posebna područja iznosi 1,75 posto, a korisnici iz javnog sektora oslobođeni su plaćanja naknade za rezervaciju sredstava.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz