Od pristupanja EU ukupni robni izvoz se udvostručio, a izvoz u zemlje EU je porastao 78,5 posto

Šest godina članstva u EU udvostručio je Hrvatskoj ukupni robni izvoz, dok porast izvoza u zemlje EU od ulaska iznosi 78,5 posto. To znači da su tvrtke očito prepoznale pogodnosti jedinstvenog tržišta, bescarinskog poslovanja, ukidanja necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga.

Šest godina članstva u Europskoj uniji udvostručio nam je ukupni robni izvoz, dok porast izvoza u zemlje Europske unije od ulaska iznosi 78,5 posto. To znači da su tvrtke očito prepoznale pogodnosti jedinstvenog tržišta, bescarinskog poslovanja, ukidanja necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga. Ono u čemu smo podbacili na početku članstva bilo je povlačenje sredstava iz EU fondova, no i to se poboljšava, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

O pozitivnim pomacima korištenja EU sredstava svjedoče i podaci Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Naime, članstvom u Uniji Hrvatskoj je na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove. Do lipnja 2019. godine ugovoreno je 69,21 posto ukupnih sredstava, odnosno preko 7,4 milijarde eura.

Korisnicima je isplaćeno 24,18 posto od ukupno raspoloživih sredstava, odnosno gotovo 2,6 milijarde eura. Financijskim instrumentima podržano je oko 1 400 poduzetnika koji su investirali ukupno 276 milijuna EUR u razvojne projekte malog gospodarstva, čime se omogućilo stvaranje više od 3 600 novih radnih mjesta.

Iskustva hrvatskih poduzeća na temelju dosadašnjih anketa koje je provodila HGK, na uzorku od 420 poduzeća, pokazalo je da 55 posto ispitanih poduzetnika ima aktivnosti na zajedničkom EU tržištu od čega najviše na tržištima Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.

Preko 40 posto ispitanih poduzetnika smatralo je kako još uvijek postoje prepreke za njihovu tvrtku na jedinstvenom tržištu EU, a to se najviše odnosi na nejednake troškove poslovanja, odnosno različite porezne sustave te nedostatak informiranosti o mogućnostima jedinstvenog tržišta.

Čak preko 60 posto ispitanika smatralo je da je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u RH, a najveći „krivac“ tome su velike administrativne prepreke u RH te neusklađenost propisa RH s EU.

(Lider)

Pisane vijesti