Strani novinari oduševljeni hrvatskim dijelom mediteranske biciklističke rute - EuroVelo8

Strani novinari iz Francuske, Italije, Finske i Slovenije u četiri su dana na biciklima odabranim dionicama prošli 150 kilometara. Krenuli su od Istre preko Rijeke i Like do otoka zadarskog arhipelaga Ugljana i Pašmana te Biograda, zatim po Kaštelanskoj rivijeri, Solinu, Splitu i Makarskoj, a završili su na Pelješcu, u Stonu, Dubrovniku i Konavlima.

Strani novinari iz Francuske, Italije, Finske i Slovenije oduševljeni su hrvatskim dijelom mediteranske biciklističke rute - EuroVelo8, kojom su se prošli sredinom lipnja te su ocijenili da je ona atraktivna zbog jedinstvene kombinacije obale, otoka i zaleđa, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
 
HTZ je naime za te strane novinare, specijalizirane za cikloturizam, organizirao studijsko putovanje radi promidžbe cikloturizma te odredišta i lokaliteta na hrvatskom dijelu rute EuroVelo8, a putovanje je realizirano u sklopu EU projekta MedCycleTour, koji promiče hrvatski dio i zajedničke transnacionalne cikloturističke proizvode na toj ruti.
 
"Cikloturizam je postao jedan od važnih dijelova turističke ponude te se sve više razvija u svim dijelovima Hrvatske. Sudjelovanjem u EU projektu MedCycleTour i kroz suradnju na međunarodnoj razini želimo dati dodatan poticaj u daljnjem razvoju i promociji Hrvatske kao atraktivne cikloturističke destinacije", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodajući da su u realizaciji toga studijskog putovanja sudjelovale su i turističke zajednice Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Strani su novinari u četiri dana na biciklima odabranim dionicama prošli 150 kilometara. Krenuli su od Istre preko Rijeke i Like do otoka zadarskog arhipelaga Ugljana i Pašmana te Biograda, zatim po Kaštelanskoj rivijeri, Solinu, Splitu i Makarskoj, a završili su na Pelješcu, u Stonu, Dubrovniku i Konavlima.
 
Posjetili su pulsku Arenu, Kuću Velebita - Posjetiteljski centar Nacionalnog parka Sjevernog Velebita u Krasnom Polju, lokalitet antičke Salone, Park prirode Biokovo, područja peljeških vinograda te UNESCO-ove lokalitete u Splitu i Dubrovniku.
 
Iz HTZ-a prenose i izjave stranih novinara koje su oduševili kontrast hrvatske obale i unutrašnjosti, raznolikost prirodnih ljepota u kombinaciji s bogatom i očuvanom kulturno-povijesnom baštinom te autentična eno-gastronomska ponuda, a sve to rutu čini zanimljivom tijekom cijele godine za ljubitelje cikloturizma.
 
Inače, ruta EuroVelo8 povezat će područje od španjolskog Cádiza na zapadu, do Grčke i Cipra na istoku. To je jedna od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta te mreže, koja se smatra i budućom cikloturističkom magistralom Mediterana budući da prolazi kroz 11 država. Samo u Hrvatskoj ruta je duga oko 1100 kilometara i prolazi kroz svih sedam županija na obali.
 
(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz