MINPO: Dodijeljeno 9 milijuna kuna potpora

Ministarstvo poduzetništva i obrta je dodijelilo bespovratna sredstava iz programa Poduzetnički impuls za mjeru Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije.

Ministarstvo poduzetništva i obrta je dodijelilo bespovratna sredstava iz programa Poduzetnički impuls za mjeru "Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije", a potporu u ukupnom iznosu od gotovo 9 milijuna kuna dobilo je 28 poduzetnika.

Zaprimanje prijava za tu mjeru trajalo je od 30. ožujka do 13. travnja, primljeno je 574 prijava, a pozitivno su nakon provjere prihvatljivosti ocijenjene 424 prijave.

Nakon selekcije izabrano je 28 tvrtki koje će dobiti potporu, čiji prosječan iznos je 319,9 tisuća kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se kao izravan učinak dodijeljenih potpora očekuje otvaranje 172 nova radna mjesta u tri godine, povećanje prihoda u tim tvrtkama u prosjeku 20-tak posto, dobiti gotovo 30 posto i povećanje izvoza od gotovo 70 posto.

Prema djelatnostima, najviše potpora odnosi se na proizvodnju gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, njih devet, a slijede proizvodnja prehrambenih proizvoda (6), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (3) itd.

Ministar Maras je rekao kako je u tijeku još jedan natječaj ovakvog tipa i do kraja godine dodijelit će se potpore za još 30-tak tvrtki.

Ima jako puno prijava, a izabiru se one tvrtke koje imaju najveći prostor za rast i uspjeh na inozemnim tržištima, kazao je.

Osvrnuo se i na rast BDP-a u drugom kvartalu za 1,2 posto, što je, kako je kazao, isključivo najveća zasluga malih i srednjih poduzetnika.

"Nakon šest godina krize možemo biti zadovoljni što je Hrvatska krenula značajnije gospodarski naprijed i uvjeren sam da će treći kvartal biti još bolji i da će rast biti značajniji od ovih 1,2 posto. To govori da Hrvatska ide naprijed i da gospodarstvo ostvaruje dobre, pozitivne rezultate", istaknuo je.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Usluge za izvoznike