Mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Estonije nisu u potpunosti iskorištene

Po strukturama ekonomija Hrvatske i Estonije, one bi mogle generirati dinamičnije ekonomske odnose u različitim poljima, građevinskoj industriji, transportnoj infrastrukturi, elektroindustriji,  IT industriji,  turizmu i drugom.

Digitalizacija cjelokupnog društva jedan je od glavnih aspekata koji se mogu naučiti od Estonije, države koja je danas prva u Europskoj uniji po tom kriteriju, rekla je u utorak u Tallinnu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je izrazila oduševljenje tom zemljom, te želju da takve promjene vidi i u Hrvatskoj.

"Mislim da bi digitalizacija bila vjerojatno najveća vrijednost i najbolji aspekt koji možemo naučiti od Estonije. Zaista bih željela vidjeti da Hrvatska jednog dana postane tako digitalizirana kao što je to Estonija", rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji za novinare nakon susreta s estonskom šeficom države Kersti Kaljulaid.

Što se tiče gospodarske suradnje, njezine mogućnosti nisu u potpunosti iskorištene, smatra ona. "Po strukturama naših ekonomija naše bi zemlje mogle generirati dinamičnije ekonomske odnose u različitim poljima, građevinskoj industriji, transportnoj infrastrukturi, elektroindustriji,  IT industriji,  turizmu i drugom".

Estonska je predsjednica istakla kako postoje estonske kompanije zainteresirane za ulazak na hrvatsko tržište, neke već jesu, a njezina je hrvatska kolegica rekla kako se nada da će estonske kompanije "prepoznati koristi investiranja u Hrvatsku".

Hrvatska posljednjih godina ostvaruje suficit u trgovinskoj razmjeni s Estonijom. Ukupna robna razmjena prošle godine dosegla je 13,4 milijuna eura, što je smanjenje od 28 poso u odnosu na 2017. Izvoz iz RH u Estoniju iznosio je 9,2 milijuna eura (smanjenje u odnosu na 2017. od 35 posto) a uvoz 4,2 milijuna eura, uz rast od 1,1 posto.

Nakon všegodišnjeg rasta, Hrvatsku je prošle godine posjetilo 7 posto manje gostiju iz Estonije - 26.400 a smatra se da daljnji rast turističkog prometa ovisi o poboljšanju zračnih veza.

Kolinda Grabar Kitarović je istaknula i estonski projekt brendiranja kao "vrlo koristan kad smo radili naše smjernice za brediranje Hrvatske".

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike