Održani Dani Hrvatske u Njižnjem Novgorodu

U ruskom Njižnjem Novgorodu 10. i 11. lipnja obilježavali su se Dani Hrvatske, a u sklopu događanja održan je i Gospodarski forum Njižnji Novgorod – Hrvatska. U hrvatskom gospodarskom izaslanstvu bili su predstavnici tvrtki AD Plastik, Pastor Inženjering, Franc Mont, ACG Lukaps, Pro-Klima, Podravka, Atlantis travel, MAI CEE, Klima oprema i ACM Merkur, s kojima se sastalo 93 ruske tvrtke iz Njižegorodske oblasti.

U ruskom Njižnjem Novgorodu 10. i 11. lipnja obilježavali su se Dani Hrvatske, a u sklopu događanja održan je i Gospodarski forum Njižnji Novgorod – Hrvatska.

Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s Trgovinsko industrijskom komorom Njižegorodske oblasti i uz podršku Vlade Nižnjeg Novgoroda i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji organizirala forum “Nižnji Novgorod – Hrvatska” u okviru kojeg su održani poslovni sastanci hrvatskih i ruskih gospodarstvenika.

U hrvatskom gospodarskom izaslanstvu bili su predstavnici tvrtki AD Plastik, Pastor Inženjering, Franc Mont, ACG Lukaps, Pro-Klima, Podravka, Atlantis travel, MAI CEE, Klima oprema i ACM Merkur, s kojima se sastalo 93 ruske tvrtke iz Njižegorodske oblasti. U cilju jačanja daljnje suradnje na forumu je potpisan Sporazum o suradnji između dvije komore kojim je predviđen nastavak daljnjih poslovnih aktivnosti po radnim skupinama.

Hrvatska se delegacija koju je predvodio predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom HGK Marinko Došen sastala sa zamjenikom guvernera Njižegorodske oblasti Andrejem Betinim te s predstavnicima i članovima Trgovinsko industrijske komore Njižnjeg Novgoroda. Razmotrili su perspektive moguće gospodarske suradnje i utvrdili daljnje smjernice razvoja zajedničkih projekata usmjerenih jačanju suradnje u brodogradnji, farmaceutici, autoindustriji, turizmu i IT sektoru.

U okviru Dana Hrvatske u Njižnjem Novogorodu za hrvatske je gospodarstvenike organiziran posjet vodećim tvrtkama ove ruske regije iz djelatnosti farmaceutike, autoindustrije i graditeljstva.

HGK i Hrvatska turistička zajednica prezentirali su turističke potencijale Hrvatske, s posebnim osvrtom na ponudu u zdravstvenom turizmu. Održan je i okrugli stol gdje je zaključeno da je  jedan od prioriteta otvaranje direktnih charter letova na relaciji Njižnji Novgorod – Hrvatska, kao i organizacija uzajamnih studijskih putovanja posvećenih raznim oblicima turističke ponude.

Uz gospodarstvo i turizam predstavljen je i komadić hrvatske kulture i to možda onaj koji najlakše može dočarati sve ljepote Hrvatske.  U Njižegorodskom Ruskom muzeju fotografija otvorena je izložba fotografija Marka Vrdoljaka pod nazivom “Čudesna Hrvatska”.

(HGK)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz