Pliva, Belupo i JGL glavni su pokretači branše

Farmaceutske kompanije u Hrvatskoj doprinose s ukupno 3,7 milijardi kuna u BDP-u i ostvaruju više od 60 posto ukupnih prihoda izvoznika. Pliva je drugi najveći izvoznik u Hrvatskoj te osma kompanija po visini prihoda, jedan od najjačih izvoznika na zahtjevno američko tržište. S 2,8 milijarde kuna vrijednim izvozom, Pliva je prošle godine povećala izvoz za 30 posto. Kako je nedavno istaknuo novi predsjednik uprave Mihael Furjan, Plivin lanjski izvoz samo u SAD iznosio je 1,2 milijardi kuna, a u prvoj polovici ove godine već su prešli milijardu.
 
Riječki Jadran Galenski Laboratorij, s 634,4 milijuna kuna lanjskog prihoda tek nešto slabiji od Belupa, ove godine uspio je ostvariti jednu od najvećih domaćih investicija izgradnjom pogona Pharma Valley. Inače, JGL do kraja godine planira završiti projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji, nakon akvizicije BG Pharma 2013. JGL danas izvozi u 35 zemalja svijeta, te zapošljava gotovo tisuću radnika, dok je u novom pogonu otvoreno još 100 radnih mjesta.
 
Tvrtke okupljene u Udruženju proizvođača lijekova, koje djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, zapošljavaju oko 5000 radnika i imaju ukupne prihode od preko pet milijardi kuna, te sudjeluju s više od 60 posto u izvozu. Tijekom 2014. industrija je ostvarila ukupne investicije u iznosu od 2 milijarde, u ovoj se godini ulaganja nastavljaju. Na vrhu ljestvice i po izvozu i po prihodima i dalje je Pliva, koja - otkad je u vlasništvu Teve bilježi stalan rast prihoda, izvoza te investicija, te je zahvaljujući vlastitim snagama i domaćoj pameti postala jedan od najvažnijih globalnih centara Teve u više segmenata korporativnog poslovanja, od financija i IT-a do ljudskih potencijala.
 
(Poslovni dnevnik)
 


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz