Ogulinski kiseli kupus dobio oznaku izvornosti na razini EU

Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

"Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje" upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Time je Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

U Službenom listu Europske unije od 21. kolovoza objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) od 10. kolovoza o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla - "Ogulinski kiseli kupus"/"Ogulinsko kiselo zelje" (ZOI), navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Proces zaštite naziva "Ogulinski kiseli kupus"/"Ogulinsko kiselo zelje" (ZOI) započeo je u prosincu 2011. godine, kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju te oznake izvornosti naziva.

Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. donijelo rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv "Ogulinski kiseli kupus"/"Ogulinsko kiselo zelje" postao zaštićen u Hrvatskoj.
U svibnju 2014. Ministarstvo je uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv "Ogulinski kiseli kupus"/"Ogulinsko kiselo zelje" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja tog kupusa obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.
To je proizvod dobiven prirodnom malolaktičnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od ostalih proizvoda proizvedenih fermentacijom svježeg kupusa drugih sorata.

Posebnost "Ogulinskog kiselog kupusa"/"Ogulinskog kiselog zelja" temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz karakteristika područja uzgoja (klima, tip tla ogulinskog područja i autohtona sorta kupusa) te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji.

Za kiseljenje tog kupusa koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6 postotna bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike