U Splitu nagrađeni najbolji maslinari i prerađivači

U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije u Splitu održana su 16. Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina i 5. Međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada, a  ukupno je na obje sudjelovalo 560 natjecatelja sa 707 uzoraka iz osam mediteranskih država.

U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije u Splitu je držana 16. Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina, na kojoj je ocjenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te 5. Međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada, na kojoj je bilo prijavljeno ukupno 198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda.

Manifestacije su u subotu i nedjelju održane u splitskom hotelu Zagreb, a  ukupno je na obje sudjelovalo 560 natjecatelja sa 707 uzoraka iz osam mediteranskih država, izvijestili su u nedjelju navečer organizatori. Na Maslini je ove godine bilo prijavljeno i ocjenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te preko stotinu aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih drugih pripravaka i delicija od ploda masline ukupno 509 uzoraka. Prijavljeno je bilo ukupno 198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda, a  najviše proizvoda od grožđa, konzerviranog povrća, slatkog od voća, sira, meda i drugih delicija.

Na manifestaciji su se prijavila i 103 maslinara iz Slovenije i 16 maslinara iz Bosne i Hercegovine, što je dokaz povjerenja maslinara u organizatora i ocjenjivački sud ove manifestacije, a ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja.

Prema njihovom izvješću, najkvalitetnija ulja na manifestaciji bila su ona iz rubnih područja uzgoja maslina, najsjevernijih krajeva poluotoka Istre i Slovenije.

Podijeljene su i posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne proizvode, posebne nagrade za izgled pakovine i ekološke proizvode, te proglasili šampioni i najuspješnije uljare i OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.  Šampion Masline Split 2019. je maslinar Đani Lubiana iz Poreča, dok su vice šampioni iz Slovenije: Boris Marinić iz Dobrova, obitelj Capuder iz Črniče i Andrej Gregorić iz Prvačine. Šampion Iintrade Split2019. je Zvonimir Benčić iz Visa, a vice šampioni su PZ Maslina i vino iz Polače i Mirjan Stornoga iz Oprtlja.

Godišnje nagrade hrvatskog maslinarstva ove su godine primili: za medijsku promidžbu maslinarstva Martin Vuković – HRT Zagreb, Goran Beinrauch – Gospodarski list Zagreb, Zrinka Cvitešić, maslinarska i umjetnica i Marko Vučetić DHZ Zagreb, za unapređenje maslinarstva maslinari Matko Grgić – Sutivan, Antun Poljanić – Trstenik; Toma Makjanić – Dol na Hvaru, Dragan Marčina – Dragove, Jadran Antunović – Orebić, Mate Dušević – Ljubač, uljare i tvrtke Uljara Mikulić – Ljubuški, Uljara Agroprodukt – Vodnjan, Uljara Grubić – Bale, Josip Kontuš – Entrada - Šušnjevica i Agroekspert – Funtana.

(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz