Rast izvoza ubrzao u prvih šest mjeseci na 11,5 posto

Hrvatski je robni izvoz, izražen u kunama, u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ubrzavši tako rast u odnosu na prvih pet mjeseci.

Hrvatski je robni izvoz, izražen u kunama, u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ubrzavši tako rast u odnosu na prvih pet mjeseci, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
 
Prvi, privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ove godine izvezla roba u vrijednosti 41,6 milijardi kuna, što je 11,5 posto ili 4,3 milijarde kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. To je brža stopa rasta nego u prvih pet mjeseci, kada je izvoz rastao po stopi od 10,9 posto.
 
Istodobno, uvoz je rastao po nižoj stopi, od 4,9 posto ili za 3,2 milijarde kuna i iznosio je 68,03 milijarde kuna.
 
U prvih šest mjeseci ove godine izvoz u ostale zemlje članice Europske unije rastao je po stopi od 15,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i dosegnuo je 28,1 milijardu kuna. Izvoz u treće zemlje istodobno je uvećan 3,2 posto, na 13,57 milijarde kuna.
 
Robni uvoz iz zemalja članica EU, pak, u razdoblju od siječnja do lipnja iznosio je 53,2 milijarde kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 9,4 posto, dok je u isto vrijeme uvoz iz zemalja nečlanica EU-a smanjen za 8,4 posto, na 14,79 milijardi kuna.
 
Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju lipnja iznosio 26,36 milijardi kuna i bio je 3,9 posto manji nego krajem lanjskog lipnja, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 3,5 postotnih bodova, s prošlogodišnjih 57,7 na 61,2 posto krajem lipnja ove godine.
 
(HINA)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz