Proizvode čizme za austrijske vojnike

Obućarska tvrtka Silens zapošljava 110 radnika, ima godišnji promet od oko 20 milijuna kuna, izvozi 99 posto svoje proizvodnje i izrađuje obuću za partnere iz Francuske, Njemačke i Austrije. Koprivničke cipele nosili su i češki vatrogasci, a putem obućarskog diva Mefista, koji ima trgovine diljem svijeta, nose ih i Kinezi

Bivša Slogina šefica financija Zrinki Petrovčić nije se mogla pomiriti s definitivnim krajem obućarstva u Koprivnici, pa je odlučila kupiti strojeve i u unajmljenoj tvornici ponovno pokrenuti proizvodnju. Danas, pet godina poslije, obućarska tvrtka Silens zapošljava 110 radnika, ima godišnji promet od oko 20 milijuna kuna i izrađuje obuću za partnere iz Francuske, Njemačke i Austrije, i to ne jeftinu, bofl robu, nego kvalitetnu obuću u maloprodajnom cjenovnom razredu između 200 i 400 eura.

Kad je bivši Slogin vlasnik odlučio da se više neće baviti obućarstvom, ljudi su završili na ulici. Tada sam ušla u pregovore s francuskim partnerom Mefistom i on je iskazao spremnost da se suradnja nastavi. Kupila sam strojeve, unajmila prostor i ‘povukla’ ljude s biroa, najprije njih pedesetak. Počeli smo raditi i radimo do dan-danas, veli Podravskom.hr Zrinka Petrovčić.

Ne samo da se radi, nego se i zapošljava. U ovome trenutku Silens traži 30-tak novih radnika. Kako škole za obućarska zanimanja više u Hrvatskoj nema, novi radnici moraju proći šestomjesečnu obuku prije no što će se osamostaliti, a za to vrijeme primat će plaću.

Zbog deficita kadra, za nas već nekoliko godina radi mali pogon iz Ludbrega s 20-tak radnika. Kad je propala hrvatska obućarska industrija, propao je i školski dio, reći će vlasnica Silensa.

Preko našeg austrijskog partnera dobili smo trogodišnji ugovor za izradu 6000 pari ljetnih čizama za austrijsku vojsku godišnje. Lani smo dobili novi ugovor, za 8000 pari godišnje. To dovoljno govori o zadovoljstvu našim poslom. Radi se o fleks obući, obući s prošivenim džonom, kakvu u Hrvatskoj može izrađivati jako malo obućara, kaže Zrinka Petrovčić.

Koprivničke cipele nosili su i češki vatrogasci, a putem obućarskog diva Mefista, koji ima trgovine diljem svijeta, nose ih i Kinezi. Naravno, oni koji si mogu priuštiti viši razred kvalitete i cijene.

Najveći problem u poslovanju, pripovijeda Silensova vlasnica i direktorica, čini im nerealan tečaj kune.

Mi izvozimo 99 posto svoje proizvodnje i na takvom tečaju na godišnjoj razini gubimo oko 300.000 kuna. To je za nas ogroman novac. Kad bi se taj novac mogao podijeliti radnicima, plaće bi bile znatno veće. U ovome trenutku dobar radnik može zaraditi oko 4800 kuna mjesečno, što jest ispod državnog prosjeka, ali je iznad prosjeka u našoj obućarskoj industriji, veli vlasnica Silensa Zrinka Petrovčić.

(Poslovni dnevnik)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz