Kazahstan ratificirao sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev potpisao je zakon kojim se ratificira sporazum s Republikom Hrvatskom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza na dohodak. Sporazum između Hrvatske i Kazahstana trebao bi poslužiti kao jamstvo za strane ulagače, a cilj mu je i pravedna raspodjela prava oporezivanja između dviju država.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev potpisao je zakon kojim se ratificira sporazum s Republikom Hrvatskom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza na dohodak, izvijestila je u srijedu press služba kazahstanskoga predsjednika.

Sporazum između Hrvatske i Kazahstana trebao bi poslužiti kao jamstvo za strane ulagače, a cilj mu je i pravedna raspodjela prava oporezivanja između dviju država, ocjenjuje službena Astana.

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Kazahstana tamošnji je parlament odobrio 5. prosinca prošle godine.

Nacrt zakona zastupnicima je tada predstavio ministar financija Kazahstana Alikhan Smailov. Prema njegovim riječima, sporazum će ojačati suradnju između poreznih službi dviju zemalja.

Po najnovijim, privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je u prvih deset mjeseci 2018. godine u Kazahstan izvezla roba u vrijednosti 8,6 milijuna eura, dok je uvoz iz Kazahstana istovremeno iznosio 67,3 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2017. godine izvoz je pao za 33,5, a uvoz za 54,2 posto.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz