Alžir nova izvozna destinacija za CEMEX Hrvatska

CEMEX Hrvatska započinje opskrbljivati građevinsko tržište Alžira. Izvozna orijentacija dugogodišnja je strategija, danas više od 70% svoje proizvodnje tvrtka plasira u izvoz, opskrbljujući zemlje poput Libije, Malte, Izraela, Egipta, Italije i ostalih.

Prvi put u novijoj povijesti poslovanja, CEMEX Hrvatska opskrbljivat će građevinsko tržište Alžira. Nova destinacija dio je strateške izvozne usmjerenosti CEMEX-a na zemlje Mediterana. Prvi brod s gotovo 20.000 tona klinkera isplovio je s operativne obale tvornice Sv. Juraj prema alžirskoj luci Oran početkom travnja, dok će idući, koji će prevesti više od 6.000 tona uvrećanog cementa, isploviti krajem mjeseca. Tvrtka očekuje nastavak izvoza klinkera i uvrećanog cementa za Alžir.

Izvozna orijentacija dugogodišnja je CEMEX-ova strategija usmjerena na osiguravanje održivosti proizvodnje i radnih mjesta u vremenima recesije koja je značajno pogodila domaće građevinsko tržište. Upravo zahvaljujući vlastitim naporima CEMEX danas više od 70 posto svoje proizvodnje plasira u izvoz, opskrbljujući zemlje poput Libije, Malte, Izraela, Egipta, Italije i ostalih, a od ove godine i Alžira.

„Naša će strategija i u sljedećim godinama biti značajno oslonjena na poslovanje u mediteranskom bazenu, međutim nedostaju reforme koje je nužno provesti kako bi domaći izvoznici bili konkuretniji. Hrvatski izvoz ima potencijal koji je potrebno iskoristiti kako bi se pokrenuo rast i razvoj cjelokupnog domaćeg gospodarstva, no to uključuje razumijevanje, pomoć i akciju vladajućih tijela. Novi ugovori o izvozu cementa na građevinski vrlo zahtjevno tržište Alžira dobar su znak za hrvatski izvoz i njegov rast, posebno u vrijeme opće krize“, izjavio je ovom prilikom Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske. (Cemex.hr)
 

Pisane vijesti | Uspjesi izvoznika | Strana tržišta i prilike