Energetski konzalting - prilika za hrvatske tvrtke

Svrha Međunarodnog energetsko-bankarskog foruma „Europska unija - Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive“ je promišljanje o mogućnosti ulaganja i poslovanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije, te uspostavljanju novih kontakata na međunarodnoj razini.

Za Hrvatsku je područje energetskog konzaltinga izuzetno zanimljivo jer je raznolikost uvoza energije sastavni dio energetske sigurnosti, rekla je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj na otvorenju drugog Međunarodnog energetsko-bankarskoga foruma „Europska unija - Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive“.

Forum se održava u Splitu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i pod pokroviteljstvom HGK i Ureda predsjednice Republike.  "Iz Azerbajdžana, Kazahstana i Rusije već desetljećima uvozimo naftu i plin. No, u 21. stoljeću ne možemo se i ne smijemo zadovoljiti uvozom. Mogućnosti Hrvatske su u ekspertizi, konzaltingu i tehnologijama koje je uspjela sačuvati naša domaća naftna i plinska industrija. Snaga i potencijal naših tvrtki je u tome da imaju visoko educirane kadrove s dovoljno znanja i iskustva za angažman u naftnim i plinskim projektima u zemljama Euroazije,“ rekla je Mirjana Čagalj.

Na Forumu su se okupili članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i gospodarstva, domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija te financijskih korporacija radi uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, poticanja suradnje te rasprave o mogućnostima ulaganja u projekte.

„Jug Euroazije ima veliki broj sunčanih sati godišnje i u toj regiji postoji neiskorišteni solarni potencijal, potencijal energije vjetra, kao i potencijal u geotermalnoj energiji. Tu također vidimo poslovni interes za hrvatske tvrtke,“ dodala je Mirjana Čagalj.

U kontekstu energetike Europska unija prepoznaje veliku važnost zemalja središnje Azije i šire Euroazije, koje su dio Južnog energetskog koridora ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Stoga je Forum fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači Azerbajdžan i Kazahstan.

Svrha Foruma je i promišljanje o mogućnosti ulaganja i poslovanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije, te uspostavljanju novih kontakata na međunarodnoj razini.

„Hrvatske tvrtke naftne i plinske industrije već su učvrstile svoj status pouzdanih partnera za kompanije ne samo na domaćem i tržištima srednje i jugoistočne Europe, već i na tržištima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Dalekog Istoka, Rusije i Meksika. Naši inženjeri imaju dugogodišnje radno iskustvo, dragocjeno znanje i potrebne certifikate,“ rekao je predsjednik Zajednice proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK Mlađan Kordun povodom panela koji će se održati u sklopu Foruma na temu prilika za energetsku suradnju Hrvatske i zemalja Euroazije.

(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz