HGK u Kalinjingradu sportom spaja biznis

Više od stotinu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika susrelo se u Kalinjingradu na gospodarskom forumu u sklopu inicijative HGK Sport spaja biznis te je tom prigodom najavljena jača gospodarska suradnja dvaju zemalja te intenziviranje suradnje s pojedinim ruskim regijama.

Više od stotinu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika susrelo se u Kalinjingradu na gospodarskom forumu u sklopu inicijative Hrvatske gospodarske komore Sport spaja biznis. Hrvatsku delegaciju predvodi predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je otvarajući forum najavio jaču gospodarsku suradnju dvaju zemalja te intenziviranje suradnje s pojedinim ruskim regijama.

„Zbog veličine ruskog tržišta i koncentracije trgovine na glavne centre poput Moskve i St. Peterburga, naše tvrtke se moraju okrenuti jačoj suradnji s pojedinim regijama koje itekako imaju što za ponuditi. Akcija HGK Sport spaja biznis otvorila je put da iskoristimo taj regionalni potencijal“, istaknuo je Burilović.

Zamjenik guvernera Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov kazao je kako vidi golem potencijal za gospodarsku suradnju s Hrvatskom, a nakon što je u organizaciji HGK posjetio Zagreb, siguran je da će u narednom razdoblju Hrvatska postati još zanimljivija turistička destinacija. „Hrvatska i Zagreb su prekrasni. Ja ću se vratiti sa obitelji“, naglasio je on te je dodao da je specifičnost Kalinjigradske oblasti odlična geografska pozicija i prometna infrastruktura te je tako ta oblast čvorište za uvoz i izvoz prema EU.

Počasni konzul Republike Hrvatske i počasni predstavnik HGK u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović kazao je da mu je drago da se forum odvija upravo u vrijeme Svjetskog prvenstva i da sport, turizam i gospodarstvo idu 'ruku pod ruku'.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingradske oblasti Feliks Lapin je istaknuo se inicijativi HGK Sport spaja biznis odazvali na poziv hrvatskog poduzetnika Vlahovića te da je suradnja već formalizirana potpisom Sporazuma o suradnji između HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada prije mjesec dana. „Kod Hrvatske mi se jako sviđa to što ste mala zemlja, a opet imate hrabrosti i usuđujete se osvajati strana tržišta“, zaključio je Lapin.

Do uvedenih sankcija Rusija je zauzimala visoko mjesto na rang-listi hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, kada se ukupna robna razmjena kretala od 1,5 do 3,5 milijardi dolara. Nakon uvedenih sankcija 2014. i pada ruskog gospodarstva, prvenstveno pada vrijednosti ruske rublje, robna razmjena se značajno smanjila i hrvatski izvoz u Rusiju se prepolovio.

U 2017. vrijednost robne razmjene se ustalila nakon par godina pada, te je iznosila 540 milijuna dolara, a vrijednosti izvoza i uvoza su također ostale na gotovo istim iznosima iz 2016.

(Hina)

Pisane vijesti | Događanja | Strana tržišta i prilike