Velik potencijal suradnje Rusije i Hrvatske

Potencijal za jačanje suradnje Rusije i Hrvatske je velik, posebice u područjima farmaceutike, energetike, prehrambene i poljoprivredne industrije i turizma, istaknuto je na Gospodarskom forumu Zagreb - Sankt Peterburg koji je održan u sklopu obilježavanja 50. godišnjice prijateljstva dvaju gradova.

Potencijal za jačanje suradnje Rusije i Hrvatske je velik, posebice u područjima farmaceutike, energetike, prehrambene i poljoprivredne industrije i turizma, istaknuto je u petak na Gospodarskom forumu Zagreb - Sankt Peterburg koji je održan u sklopu obilježavanja 50. godišnjice prijateljstva dvaju gradova.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je istaknuo kako su dvije zemlje prije desetak godina i izbijanja krize imale gospodarsku razmjenu u iznosu od 3,4 milijarde američkih dolara, no ona je zbog krize i sankcija pala ispod milijarde dolara.

"Nadamo se da će do kraja ove godine robna razmjena dostići milijardu dolara, a za dvije-tri godine vratiti se na prijašnje iznose", kazao je.

Ocijenio je kako postoji veliki potencijal za jačanje suradnje, jer je rusko tržište veliko i našim tvrtkama poznato.

Područja koja su  interesantna su izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, farmaceutike, brodogradnje, strojogradnje, tekstilne industrije i turizma, naveo je te dodao kako gotovo da nema sektora u kojem hrvatsko i rusko gospodarstvo ne surađuju.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov je istaknuo kako gospodarski odnosi imaju puno veći potencijal od trenutačnih. Robna bi razmjena ove godine trebala dosegnuti razinu iznad milijardu američkih dolara, kazao je te dodao kako je cilj da se u iduće dvije do tri godine vrati na razinu prije krize, odnosno na 3,4 milijarde dolara.

Guverner St. Peterburga Georgij Poltavčenko je istaknuo kako je cilj foruma nastavak jačanja kulturnih i ekonomskih veza dva grada i dvije zemlje. Kazao je kako u St. Peterburgu postoji veliki interes za jačanje poslovnih odnosa sa zagrebačkim gospodarstvenicima, a posebice je izdvojio područja digitalnih tehnologija, malog i srednjeg poduzetništva, turizma.

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo kako postoji prostor za daljnje jačanje suradnje dva grada te kako je cilj rast i razvoj gospodarskih aktivnosti, projekata koji će pridonijeti razvoju dva grada. 

U sklopu foruma je potpisan Sporazum o suradnji između Udruženja za podršku razvoja poduzetništva Međuregionalnog informacijsko-poslovnog centra Sankt Peterburga i HGK. 

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja