HTZ: Turističkih noćenja u svibnju 39 posto više, a u prvih pet mjeseci 24 posto više

Po podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), u Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 11,6 milijuna noćenja. Najviše noćenja uobičajeno su ostvarili turisti iz Njemačke, a poslije njih Austrijanci i Slovenci te potom turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj su u svibnju zabilježeni veliki porasti turističkih dolazaka i noćenja, od 30 i gotovo 40 posto u odnosu na lanjski svibanj, što je pridonijelo da i prvih pet mjeseci završe s porastom dolazaka od 19 posto, a noćenja 24 posto, pokazuju objavljeni podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Po podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), Hrvatsku je u svibnju posjetilo 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili 6,5 milijuna noćenja, dok je u prvih pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 11,6 milijuna noćenja.

U prvih pet mjeseci, kako izdvajaju iz Glavnog ureda HTZ-a, stranci su u hrvatskom turizmu bili uobičajeno u većini - došlo ih je 2,9 milijuna i ostvarili su 9,9 milijuna noćenja, čime su u plusu od 22 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Po podacima HTZ-a, među županijama je Istra prva s 2 milijuna noćenja u svibnju te 3,4 milijuna noćenja u prvih pet mjeseci. Na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih je pet mjeseci ostvareno 1,8 milijuna noćenja, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 1,4 milijuna noćenja.

Slijedi Zadarska županija s 925.000 noćenja u prvih pet mjeseci, Zagreb s 820.000, Šibensko-kninska županija s gotovo 500.000 te Ličko-senjska županija s 243.000 noćenja.

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu i dobre rezultate u kontinentalnim županijama, uz podatak da je na kontinentu, bez Zagreba, ostvareno 334.000 dolazaka i 693.000 noćenja, što su porasti od 17 odnosno 15 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Najviše noćenja u pet mjeseci uobičajeno su ostvarili turisti iz Njemačke, a poslije njih više nego dvostruko manje noćenja Austrijanci i Slovenci te potom turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Iz Glavnog ureda HTZ-a iznose i podatke za protekli produljeni vikend zbog blagdana Tijelova - od 30. svibnja do 3. lipnja Hrvatsku je posjetilo 380.000 turista i ostvareno je 1,5 milijun noćenja.

(Hina)Vijesti iz medija | Statistički podaci