Gospodarski forum Hrvatska-UAE: EXPO 2020 u Dubaiju prilika za hrvatske tvrtke

Potencijal za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je velik, a značajna prilika za prezentaciju i sklapanje novih poslova za hrvatske tvrtke je svjetska izložba EXPO 2020 koja će se održati u Dubaiju, istaknuto je u ponedjeljak na gospodarskom forumu Hrvatska-UAE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić kazao je da Dubai nudi mnoge prilike, poput ulaganja u prometnice, željeznice, strojeve, proizvodnju, građevinarstvo te energetski i zdravstveni sektor.

"Hrvatske kompanije, sa svojim sjajnim tragom koji su ostavile na tom tržištu, dugom tradicijom u proizvodnji inovativnih i proizvoda i usluga s visokom dodanom vrijednošću, mogu pomoći svojim partnerima iz Dubaija u postizanju njihovih ciljeva", poručio je.

Kako je istaknuo, velikom potencijalu za međusobnu suradnju svjedoči i podatak da je Hrvatska prošle godine u UAE izvezla robe i usluga vrijednosti oko 30 milijuna dolara, a uvezla u vrijednosti oko 1,5 milijuna dolara.  

Barbarić napominje da su područja za suradnju brojna, od tradicionalnih kao što su energetika i naftni sektor, građevinarstvo, brodogradnja i metalna industrija, do novih industrija poput informacijske i komunikacijske tehnologije, farmaceutske i prehrambene industrije, kemijskog sektora, inženjerstva, turizma i transfera znanja.

Podsjetio je na nedavni sastanak s veleposlanikom UAE u Hrvatskoj Ali Abdullom Al Ahmedom, koji je posjetio HGK s predstavnicima EXPO-a 2020 koji će se održati u Dubaiju. Kazao je da su imali vrlo dobru raspravu o tome kako bi hrvatske tvrtke mogle sudjelovati u poslovnim prilikama povezanima s tim događajem.

Napomenuo je i da Hrvatska ima odličnu geostratešku poziciju koja može služiti kao ulaz i pristup na tržište EU-a, a podsjetio je i na nedavno uspostavljenu direktnu zrakoplovnu liniju između Zagreba i Dubaija.

Zamjenik izvršnog direktora vladine agencije Dubai Exports Mohammad Ali Alkamali ustvrdio je da jačanju međusobnih odnosa najbolje pridonosi snažnije trgovinsko povezivanje te da je UAE pomnom analizom regije zaključio da mu je Hrvatska jedna od najvažnijih točaka za pristup drugim tržištima, kazavši da to predstavlja direktan poziv hrvatskim tvrtkama na suradnju.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić kazao je da Hrvatska kani sudjelovati na EXPO-u u Dubaiju i da ondje želi predstaviti uspješne hrvatske projekte, posebice u području inovacija. 

Izvijestio je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vrlo skoro planira otvoriti konzulat u Dubaiju, za kojeg smatra da će pridonijeti daljnjem unaprjeđenju odnosa, i to ne samo ekonomskih.

U sklopu gospodarskog foruma održat će i poslovni "B2B" razgovori između predstavnika hrvatskih tvrtki i onih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U izaslanstvu UAE su predstavnici 15 tvrtki i institucija iz sektora prehrambene industrije, farmacije, metalne industrije, elektroenergetike, graditeljstva, kozmetičke industrije, financija i trgovine, dok je s hrvatske strane za forum prijavljeno sudjelovanje 70 tvrtki.

(Hina)Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike