Hrvatski vinari na sajmu vina Vinitaly u Veroni

U Veroni je od 15. do 18. travnja 2018. održan jedan od vodećih međunarodnih sajmova vina 52. Vinitaly Verona, na kojem su uz vinare iz preko 30 zemalja po prvi put nastupili i vinari iz Hrvatske. Na hrvatskom štandu organiziran je Master class, pod nazivom Hrvatska, okus domovine, odnosno prezentacija i degustacija hrvatskih vina.

U Veroni je od 15. do 18. travnja 2018. održan jedan od vodećih međunarodnih sajmova vina 52. Vinitaly Verona, na kojem su uz vinare iz preko 30 zemalja po prvi put nastupili i vinari iz Hrvatske.

Sajam su ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu posjetile i s hrvatskim vinarima se sastale generalna konzulica Nevenka Grdinić i djelatnica GK Gordana Šimić.
Vinitaly je jedan od četiri najveća i najznačajnija međunarodna sajma vina u Europi, na kojem se susreću posjetitelji, kupci i vodeći svjetski proizvođači i distributeri vina, na sajmu izlagači predstavljaju kompletan godišnji pregled svjetskog tržišta vina. Na sajmu je na više od 100.000 m² izložbenog prostora sudjelovalo 4.365 izlagača što predstavlja porast od 25% u odnosu na prošlu godinu, ove godine na sajmu su nastupili izlagači iz 35 zemalja svijeta.

Matjaž Žigon, iz MŽ Consulting &Fairs i voditelj ureda za Alpe – Adria Regiju i Tursku pri Verona sajmu/Veronafiera koordinirao je vrlo sadržajno ovaj prvi nastup hrvatskih vinara na Vinitaly. Žigon je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Sektorom za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, odnosno Udruženjem vinarstva pod brandom Vina Croatia – vina mosaica organizirao predstavljanje četiri hrvatske vinarije iz dvije regije, Vinariju Degrassi iz Savudrije, Dvorac Belaj iz Cerovlja (Pazin), Erdutske vinograde iz Iloka i vinariju Raak iz Draganića.

Antun Sudarić, stručni suradnik iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK, rekao je da je koncept hrvatskog prvog nastupa i predstavljanja hrvatskih vinara temeljen na principu prezentacije raznolikosti hrvatskih vina, tako su s teritorija Istre vinari Degrassi i Dvorac Belaj, te iz kontinentalne Hrvatske Erdutski vinogradi iz Iloka i Vinarija Raak iz Draganića (Karlovac).

Drugoga dana sajma, na hrvatskom štandu organiziran je Master class, pod nazivom Hrvatska, okus domovine, odnosno prezentacija i degustacija hrvatskih vina, na kojem se okupilo preko trideset zainteresiranih. Prezentaciju i degustaciju vina otvorila je generalna konzulica Grdinić, a vodili su je hrvatski sommelieri Emil Perdec i Karin Rupena Perdec. Prezentirana su sljedeća vina: Malvasia Kseniia 2015 – Belaj; Malvazija istarska Bomarchese Selekcija 2016 – Degrassi; 2 sour cherry sorts fruit cuvèe wine – Raak; Merlot Barrique - Erdutski vinogradi.

Nastup hrvatskih vinara izazvao je zanimanje posjetitelja, ali i stručnjaka koji su se okupili na hrvatskom štandu kako bi u direktnom kontaktu s vinarima saznali više pojedinosti o određenim hrvatskim sortama vina i ostalim enološkim specifičnostima karakterističnim za izložena vina kao i za ostale sorte koje nisu bile predstavljene na hrvatskom Master classu.
Više informacija o samom sajmu Vinitaly nalazi se na službenim stranicama sajma: https://www.vinitaly.com/EN.

(MVEP)
 

Pisane vijesti