Luka Zadar postala dio Pomorskog puta svile

Luka Zadar od ove godine službeno je postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u kineskoj regiji Hainan.

Luka Zadar od ove godine službeno je postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u kineskoj regiji Hainan, priopćili su iz Zadarske županije.

Izaslanstvo Zadarske županije, koje predvodi župan Božidar Longin, u službenom je višednevnom posjetu regiji Hainan, s kojom je ovaj tjedan potpisalo i Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa.

Zadarsko izaslanstvo sudjelovalo je na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom.

Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su nazočili predstavnici država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da je putnički promet samo jedna od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i od razvoja teretnog prometa gradnjom RO-RO terminala, rekao je župan Longin.

Dodao je da ne treba zaboraviti veliki porast dolazaka kineskih gostiju posljednjih nekoliko godina. Stoga bi brojne pozitivne efekte za cijelu županiju predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, što bi kineskim gostima omogućilo da kroz budući home port u Zadru mogu kruzerima oploviti cijeli Mediteran, rekao je.

Pokrajina Hainan najjužnija je provincija NR Kine, a ujedno i najveći kineski otok. Ima oko devet milijuna stanovnika, a 1988. godine otok Hainan postao je 30. pokrajina Kine i njegova najveća gospodarska zona.

Boao Forum for Asia  okuplja vođe država, političare i gospodarstvenike iz Azije, ali i s drugih kontinenata. Kreiran je po uzoru na Svjetski gospodarski forum, a sastoji se od niza panela i sastanaka na visokoj razini. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska.

Zadrani su ostvarili dobar posao u Kini. Velika je stvar biti dio Boao Foruma gdje dolaze najvažniji poslovni ljudi svijeta, a uz to ostvariti prijateljstvo s regijom poput Hainana. Napravljeni su dobri preduvjeti za još bolju suradnju Hrvatske i Kine, a Zadarska županija sada je jedan od predvodnika tih odnosa, ustvrdio je hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović.

(Lider/Hina)
 

Pisane vijesti | Događanja | Strana tržišta i prilike