Pusić u Bagdadu o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Iraka

Drugog dana službenog posjeta Iraku prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s potpredsjednikom iračke vlade Salimom Mutlagom. Hrvatske su  tvrtke spremne raditi na iračkom tržištu, posebno na području elektrifikacije te izgradnje infrastrukture, kao i u vojno-obrambenoj industriji.


Drugog dana službenog posjeta Iraku prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u nedjelju se susrela s potpredsjednikom iračke vlade Salimom Mutlagom, priopćio je MVEP. Hrvatska i Irak imaju tradicionalno dobre odnose, a Hrvatska, zbog svoje nedavne prošlosti, vrlo dobro razumije izazove s kojima se Irak susreće, kazala je ministrica Pusić.

Kada je riječ o gospodarstvu, istaknula je kako su hrvatske tvrtke spremne raditi na iračkom tržištu, posebno na području elektrifikacije te izgradnje infrastrukture, kao i u vojno-obrambenoj industriji, primjerice u obnovi tenkova. Već se neko vrijeme spominje mogućnost remonta i modernizacije rabljenih tenkova T-72 koji se upravo nabavljaju za iračku vojsku, Đuro Đaković je obavio nekoliko preliminarnih razgovora. U kuloarima se nagađa bi li poželjni hrvatski partneri u ovom poslu bili ukrajinski proizvodno-remontni zavodi koji imaju veće sposobnosti remonta motora i isporuke rezervnih dijelova. Prije dvije godine je godine iračka delegacija predvođena ministrom industrije i mineralnih resursa Ahmedom Naserom Delijem Al-Karboolijem obišla pogone Đure Đakovića. Ipak, modernizacija iračkih tenkova u najvećoj mjeri ovisi o volji SAD-a, a konkurencija je žestoka i lobistički utjecajna.

Irak je zainteresiran i za prehrambenu industriju, rekao je potpredsjednik Mutlaga, jer Irak nama vlastitu proizvodnju.


Pisane vijesti | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike