Novac iskoristili za nove strojeve, prihode od izvoza povećali za više od 30 posto i zaposlili 35 radnika

Zbog povećanja posla u tvrtki Oprema-strojevi redovito su u potrazi za novim kadrom, profila tokara, bravara, CNC programera i tehnologa.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) kroz novac dostupan iz EU fondova hrvatskim poduzetnicima omogućava povećanje njihova potencijala zapošljavanja i povećanja izvoznih kapaciteta. Nakon dobro iskorištenih poticaja, unutar Tematskog cilja 3 za inovativne je poduzetničke projekte alokacija sada povećana s 22,8 na 74 milijuna kuna, za lokalnu poduzetničku infrastrukturu s 380 milijuna kuna na 640 milijuna kuna te za razvojne, investicijske projekte malih i srednjih poduzeća s 876 milijuna na 1,34 milijardi kuna.

Primjer dobre prakse kako uspješno iskoristiti mogućnosti koje su im na raspolaganju dolazi iz varaždinske tvrtke Oprema-strojevi čija je glavna karakteristika 50-godišnja tradicija u proizvodnji strojeva i uređaja za poljoprivredu te tekstilnu, prehrambenu, konditorsku i kemijsku industriju.

U posljednje dvije godine u nove su proizvodne kapacitete i tehnologiju investirali oko 8 milijuna kuna kako bi povećali konkurentnost poduzeća te unaprijedili tehnološke procese. U konačnici, te su aktivnosti rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta, povećanjem prihoda od izvoza i prihoda od prodaje.

Tvrtka danas broji 120 zaposlenih, izvoz je u 2017. godini iznosio 65 posto, dok su ukupni prihodi tvrtke rasli po stopi od desetak posto. Što se tiče njihovih najvažnijih tržišta, radi se o Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Italiji, a konkurencija je, kažu, neumoljiva te u svoju kvalitetu stoga treba sustavno ulagati.

"U ostvarenju naših ciljeva pomogla su im i bespovratna sredstva koja su osvojili na dva natječaja Ministarstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2016. i 2017. godini u visini od 2,5 milijuna kuna. Implementacijom novih tehnologija i nabavom novih strojeva kroz te projekte uspjeli su zaposliti ukupno 35 radnika te povećati prihode od prodaje i izvoza za više od 30 posto", kazao je direktor tvrtke Antun Lovrec.

Zbog povećanja obujma posla u tvrtki Oprema-strojevi redovito su u potrazi za novim kadrom, profila tokara, bravara, CNC programera i tehnologa. Do kvalitetne radne snage u ovoj tvrtki dolaze tako da svake godine 40 učenika iz Obrtničke škole primaju u svoje pogone na praksu, a potom im nakon završetka školovanja ponude stalno radno mjesto i mogućnost daljnjeg profesionalnog usavršavanja.

Varaždinskoj županiji, koju iz MINGO-a ističu kao jednu od uspješnijih u Hrvatskoj, od 2015. godine na ovamo dodijeljeno je ukupno 133 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih realizaciji 80 projekata. Taj je novac preusmjeren u izgradnju proizvodnih kapaciteta, proizvodnu tehnologiju i opremu malih i srednjih poduzetnika, poboljšanje konkurentnosti i razvoj te certifikaciju. 

(Poslovni dnevnik)
  

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Uspješne priče