SSP Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1. lipnja

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije donijeli su u utorak na sastanku u Luxembourgu odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom koja će stupiti na snagu 1. lipnja 2015. Odluka je donesena bez rasprave na sastanku Vijeća EU-a za opće poslove.

(Foto: Hina)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije donijeli su u utorak na sastanku u Luxembourgu odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom koja će stupiti na snagu 1. lipnja 2015.Odluka je donesena bez rasprave na sastanku Vijeća EU-a za opće poslove.

Odluka o sklapanju SSP-a omogućit će Bosni i Hercegovini napredak u odnosima s EU i poslužiti kao poticaj za provedbu potrebnih reformi za integraciju BiH u EU. Cilj Sporazuma je omogućiti BiH bolje pripreme za buduće članstvo u EU, navodi se u priopćenju Vijeća za opće poslove.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

Riječ je u prvom redu o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija.

Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji. (Hina)


Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU