Vinarija Bolfan Vinski vrh obilježila je 10 godina postojanja na hrvatskoj sceni. Posljednjih sedam ekološki uzgajaju vinovu lozu, bez pesticida i herbicida, u kleti nude namirnice lokalnih OPG-ova, uzgajaju pir i kukuruz od kojeg rade brašno za kruh.
Jedna su od rijetkih vinarija koja radi i ulje od koštica grožđa.
"Problem ekoloških vinara je da zbog načina uzgoja dobivamo manje vina, a teško postižemo cijenu koju eko proizvod zaslužuje. Svaka sorta vina ima svoju školu i da bi je razumio treba proći barem pet godina. Jedino ispravno grožđe će dati izvrsne rezultate, a na nama je da učimo", pojasnio je Tomislav Bolfan, direktor vinarije.
Pohvalio se kako je nedavno dvjestotinjak boca, najviše traminca, izvezao u Bruxelles. Bolfana ima i u Londonu, Nizozemskoj, Švedskoj, Australiji i Kini, a pregovara se i s Kanadom i SAD-om.
Iz EU fondova povukli su 200.000 kuna za opremanje podruma (filteri, pumpe) te za tankove za hladnu stilizaciju. Podrum je podijeljen u četiri faze, 100 posto temperaturno kontroliran i blizu vinogradu.
"Zahvaljujući tome od berbe do muljače i bačve prođe svega 15 minuta pa nemamo problema s neželjenom oksidacijom", kaže Bolfan. U prosječnoj godini proizvedu 60.000 litara, iz 100.000 trsova na 20 hektara.
"Budući da ga tržište traži, planiramo proširenje vinograda s crnim pinotom", otkriva Bolfan.
(Poslovni dnevnik)