Hrvatska i Izrael dogovorili poljoprivrednu suradnju

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je s izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Uri Arielom potpisao Sporazum između Republike Hrvatske i Izraela o suradnji u području poljoprivrede, a uz navodnjavanje i izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda razgovarali su i o drugim potencijalnim oblicima suradnje.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je s izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Uri Arielom potpisao Sporazum između Republike Hrvatske i Izraela o suradnji u području poljoprivrede, a uz navodnjavanje i izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda razgovarali su i o drugim potencijalnim oblicima suradnje, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi u priopćenju, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja države Izraela Uri Ariel boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, na poziv ministra Tolušića.

Dvojica ministara su održala bilateralni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a u Vladi se izraelski ministar poljoprivrede sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Sastanku u Vladi bio je nazočan i ministar Tolušić koji je s ministrom Arielom potpisao Sporazum o suradnji u području poljoprivrede, kojim su predviđena područja suradnje i osnivanje Mješovitog odbora.

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju podsjeća da je u rujnu ministar Tolušić posjetio Izrael i sa svojim izraelskim kolegom dogovorio taj vid suradnje.

“Počašćen sam što je posjet uzvratio u ovako kratkom roku i što smo danas u ime naših država potpisali Sporazum koji će biti temelj razvoja naše suradnje u području poljoprivrede. Od Izraela možemo uistinu puno naučiti, ne samo o navodnjavanju i racionalizaciji potrošnje vode već i novim tehnologijama za uzgoj voća i povrća te zaštiti od štetnih organizama”, izjavio je u priopćenju Tolušić, dodajući kako je ovo “prilika za unapređenje robne razmjene između naše dvije zemlje pogotovo kada je riječ o izvozu mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske u Izrael”.

Sporazum o suradnji u području poljoprivrede podrazumijeva razmjenu iskustava, tehnologija, dobrih praksi i provjerenih rješenja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

“U cilju jačanja robne razmjene između Izraela i Hrvatske, posebno u pogledu izvoza proizvoda goveđeg mesa u Izrael, unaprjeđena je suradnja veterinarskih i fitosanitarnih uprava na izradi potrebnih dozvola i certifikata za izvoz životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Uz navodnjavanje i izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Izrael, razgovaralo se i o mnogim drugim potencijalnim oblicima suradnje te su dogovoreni konkretni koraci za sljedeće šestomjesečno razdoblje”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kao vrlo važan aspekt potpisanog Sporazuma ističu i institucionalnu suradnju dvije zemlje kroz potporne institucije Ministarstva poljoprivrede – Savjetodavna služba, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Hrvatska agencija za hranu, te suradnja sa znanstvenim institucijama iz područja poljoprivrede – Hrvatski veterinarski institut, Poljoprivredni institut (Osijek), Institut za poljoprivredu i turizam (Poreč) te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša (Split).

(Lider)

 



Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz