Brodosplit nastavlja isporuku brana za Veneciju

Iz Brodosplita je prema Veneciji krenuo novi kontingent čeličnih brana namijenjenih obrani od plimnih poplava.

Brane su konstruirane kao posebni spremnici napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom će ležati na morskom dnu, a punjenje zrakom podizat će ih prema površini i zatvarati ulaze u venecijansku lagunu.

Projekt 'MOSE' je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalna tri metra.

Brodosplit je izgradio i do sada u Veneciju isporučio 43 brane, dok će od preostalih 20 u iduća tri tjedna biti transportirano još 12, a završnih 8 u ožujku iduće godine,kaže se u priopćenju.

Nakon provedenih međunarodnih natječaja za gradnju 63 čelične brane koje će biti instalirane u morskim prolazima Malamocco, Chioggia i San Nicolo, što kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju, za najboljeg graditelja izabran je Brodosplit.

U jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije predviđeno je postavljanje 78 brana, a Brodosplit će isporučiti brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika.

(Hina)Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz