Mrvoš ide u nove investicijske runde, pet puta veće od početne

Pola godine otkako je prikupio 465 tisuća eura kroz grupno investiranje preko Funderbeam SEE-a, mladi solinski poduzetnik Ivan Mrvoš priprema se za još jednu, i to četiri do pet puta veću investiciju.

Pola godine otkako je prikupio 465 tisuća eura kroz grupno investiranje preko Funderbeam SEE-a, mladi solinski poduzetnik Ivan Mrvoš priprema se za još jednu, i to četiri do pet puta veću investiciju.

Druga investicijska runda najpoznatijega hrvatskog proizvođača pametnih klupa trebala bi biti zaključena krajem ove, odnosno u prvom tromjesečju iduće godine. Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea, izjavio je za Poslovni dnevnik da prodaja pametnih klupa Steora ide tako dobro da su spremni za iduću fazu razvoja. "Plan nam je imati kapital, koji će našem R&D timu u kojem je 13 stručnjaka dati kapacitet kako bismo mogli stvoriti dvije nove linije proizvoda: za pametne gradove i pametne domove", kaže Mrvoš.

Pojašnjava da je pametna klupa Steora, trenutačno jedini proizvod Includea, zapravo primjer tehnologije, kako hardvera tako i softvera, koji njegov startup može razviti.  Te se tehnologije složene u neke nove proizvode mogu koristiti u pametnim gradovima s jedne i pametnim domovima s druge strane. Mrvoš o novim proizvodima nije pričljiv. "Riječ je visokokompetitivnim tržištima i zato još ne mogu otkriti kakve nove proizvode želimo plasirati na tržište, ali dovoljno je reći da su to tržišta koja će u narednom razdoblju vrijediti desetke milijardi eura", kaže Mrvoš.

Dodaje ipak da su dosad gradovi sa Steorom nadopunjavali svoju infrastrukturu i povećavali kvalitetu svog života, dok će s njegovim novim proizvodima u području pametnih gradova imati mogućnost i zarađivati. Include, koji zapošljava 32 radnika, od početka godine proizveo je i isporučio 300 klupa. Lani je u cijeloj godini isporučio njih sto, a Mrvoš ističe da će ove godine isporučiti njih 600.

O prodaji u idućoj godini kaže da će nastaviti rasti. Inače, lani je tvrtka Include prema podacima Fine prihod povećala s 273,8 tisuća na 1,32 milijuna kuna. Neto dobit je lani bila 23,7 tisuća kuna. "Include prosječno godišnje raste 300 do 400 posto, a ove godine bit ćemo po rastu između 500 i 600 posto", kaže Mrvoš.

Unatoč tome, kaže, da je teško razgovarati s investitorima. Navodi da kad se u Hrvatskoj dođe investitoru i prezentira da vam je cilj rasti 300 do 400 posto godišnje, onda, ističe, "obično misle da ste ludi". "Ali meni je želja da uspijemo globalno, jer gotovo da u Hrvatskoj nema tvrtke koja proizvodi elektroniku i masovno je prodaje na svjetskoj razini", kaže Mrvoš. Pojašnjava da se njemu sve što je napravio do sada čini sporo, teško i bolno.

No, dodaje, da srećom to ne izgleda tako i ljudima izvana. Dodaje da je druga investicijska runda tek početak šire priče. On, naime, već planira da do kraja 2018. godine napravi i treću investicijsku rundu. "Cilj treće runde je da nove proizvode, koje razvijemo, možemo početi plasirati na tržište", kaže Mrvoš.

Navodi da su trenutačno prisutni na 21 tržištu na pet kontinenata. Najbolje im ide u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. "No, upravo smo isporučili i prvi kontejner klupa u Australiju, za Telstru, najveći tamošnji telekom, a zainteresiran je i njihov HEP, zvan Synergy", kaže Ivan Mrvoš.

(Poslovni dnevnik)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Uspješne priče