DIV Tvornica iz Knina najveća je tvornica vijaka u Europskoj uniji

Nekadašnji kninski TVIK, današnja DIV Tvornica vijaka koja posluje u sastavu DIV Grupe, ovih dana isporučila je prve uzorke, a prve količine već proizvode za tržište Sjeverne Amerike. Glavnina tržišta je Europa.

Nekadašnji kninski TVIK, današnja DIV Tvornica vijaka koja posluje u sastavu DIV Grupe, ovih dana isporučila je prve uzorke, a prve količine već proizvode za tržište Sjeverne Amerike. “Radi se o poslu vrijednom 10 milijuna eura godišnje. Početkom rujna trebale bi krenuti značajnije isporuke spojnih elemenata na tržište Sjeverne Amerike. Sve je dogovoreno s velikom američkom tvrtkom Optimas. Još samo trebamo proći kroz njihov certifikacijski sustav, a nadamo se da hoćemo”, kaže Dalibor Marjanović, član Uprave DIV Grupe. Marjanović objašnjava da bi puni proizvodni kapacitet u kninskoj tvornici trebali doseći za dvije godine. Puni kapacitet je oko 50 tisuća tona spojnih elemenata.
 
U DIV Tvornici vijaka, otkriva Marjanović, nadaju se i skorom ulasku u Ikeu, jer su prošli prvi krug odabira. Također je riječ o poslu vrijednom oko 10 milijuna eura godišnje. “Ikea nastoji nabavljati vijke europskih proizvođača zbog niza razloga. Imamo još jedan audit u svibnju i ako ga prođemo, onda ide prva narudžba vijaka za Ikeu. Vijci bi otišli u njihov sortirni centar u Slovačku, a potom bi ih oni distribuirali”, kaže Marjanović.
 
Europska komisija uvela je 2009. godine antidampinške mjere na vijke iz Kine tako da je carina na te proizvode iznosila 74 posto. Međutim, to nije značilo da uvoznici vijaka iz Kine nisu tome doskočili preko takozvanog transshippinga. Na taj način su smanjili trošak antidampinga na nekakvih 20 posto, čime su, unatoč mjerama, postali konkurentni. Antidampinške mjere su ukinute 2015.
 
DIV Tvornica vijaka najveća je tvornica vijaka u Europskoj uniji. Vijke i matice plasira širom svijeta. Glavnina tržišta je Europa. U Hrvatskoj joj je posljednji veliki posao bio prilikom izgradnje Zračne luke “Franjo Tuđman”.
 
Osim velikih proizvodnih kapaciteta, tvornica sadržava i dvije nove poslovne zgrade DIV Grupe, visoko regalno skladište te potpuno nov energetski sustav s 14 MW trafostanicom i rasklopištem. Posebnu pozornost posvetili su optimizaciji procesa i iskorištenja energije radi postizanja pune konkurentnosti. Na površini od 22 tisuća četvornih metara odvija se kompletna proizvodnja standardnih vijaka od pripreme do završne obrade. Instalirane su 23 linije za proizvodnju vijčane robe, 14 linija za valjanje navoja, tri linije za toplinsku obradu vijčanog materijala, svaka kapaciteta tri tone po satu, dvije linije za površinsku zaštitu galvanskim cinčanjem, svaka kapaciteta oko pet tona po satu, i nova poluautomatska pakirnica vijčanog materijala uz osiguranu transportnu komunikaciju željeznicom i cestom. Dio opreme kupljen je u Europi, a najveći dio u Tajvanu. U Hrvatskoj nema proizvodnje ovakve opreme.
 
DIV Tvornica vijaka ima desetke srednjih kupaca i stotine manjih. Najveći kupci proizvoda u Hrvatskoj su Same Deutz Fahr, Hrvatske željeznice, Dalekovod - proizvodnja, Đuro Đaković - specijalna vozila, a u inozemstvu: Reyer, HP Import, Vipa, FM, BMG World, NSS, Bossard. Siniša Marić otkriva da DIV Tvornica vijaka trenutačno zapošljava 450 radnika.
 
(Jutarnji list)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz