Sofisticirani robot u hrvatskom brodogradilištu obavlja posao za 10 radnika

U Brodogradilištu Viktor Lenac u kojem su prošle godine ostvarili 274 milijuna kuna prihoda i 1,45 milijuna kuna dobiti, u 2017. gledaju s optimizmom i očekuju značajno veći prihod i dobit.

Pridržavajući se vaakumsko-magnetnim poljem za oplatu broda 'USS Mount Whitney' robot Spiderjet odstranjuje staru boju s ponosa Šeste flote Američke ratne mornarice koji je od prosinca prošle godine već četvrti put na modernizaciji u riječkom škveru.

Za skidanje boje robot primjenjuje vodu pod visokim tlakom, koristeći inovativnu i ekološki čistu tehnologiju - Ultra High Pressure Water Jet. Upotrebljena voda se, zajedno s nečistoćom, cijevima odvodi u spremnike u kojima se filtrira za ponovnu upotrebu dok se odstranjene čestice boje i hrđe sakupljaju u posebnom kontejneru. Za osam sati rada Spiderjet obradi 400 kvadratnih metara brodske površine, što odgovara radu 10 radnika.

“Jasno je da se na ovaj način dramatično podiže produktivnost rada i učinkovitost procesa, čime postajemo značajno konkurentniji na izazovnom tržištu. Želim naglasiti da Spiderjet ne oduzima posao radnicima, nego nam omogućuje da ih preusmjerimo na poslove više vrijednosti i kudikamo humanije uvjete rada od pjeskarenja.” – istaknuo je Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Brodogradilišta 'Viktor Lenac', tvrtke koja zbog povećanja opsega posla ima sve veću potrebu za kvalitetnom radnom snagom koje u hrvatskoj brodogradnji kronično nedostaje pa će primjena inovativne tehnologije donekle olakšati i taj teret.

Osim ubrzanja poslovnih procesa, smanjenja radnih sati i posljedičnog povećanja konkurentnosti, energetski učinkovita UHPW tehnologija smanjit će i potrošnju energije za oko 60 posto te istovremeno štiti i okoliš.
Kod visokotlačnog pranja, naime, nema prašine, a za razliku od bučnog pjeskarenja koje se izvodilo samo noću, iznimno je tiha - proizvodi buku nižu od 60 decibela, koliko i prosječno glasan razgovor dvoje ljudi, pa se praktično može koristiti 24 sata. Ulaganje u ovu inovativnu tehnologiju tvrtku je stajalo par milijuna kuna.

U Brodogradilištu 'Viktor Lenac' u kojem su prošle godine ostvarili 274 milijuna kuna prihoda i 1,45 milijuna kuna dobiti, u 2017. gledaju s optimizmom i očekuju značajno veći prihod i dobit. Najveći utjecaj na rezultat će imati opsežna preinaka zapovjednog broda Šeste flote Američke ratne mornarice 'USS Mount Whitney', kao nastavak programa modernizacije ovog broda.

Do danas je dovršeno oko 65% projekta i radovi napreduju prema planu. Visoka delegacija Američke ratne mornarice boravila je u ožujku u Brodogradilištu i izuzetno su zadovoljni onim što su vidjeli.
Razloga je nekoliko: planirani rokovi su u potpunosti ispoštovani, kvaliteta izvršenih radova je izuzetno visoka, a sigurnost i zaštita na radu na vrlo visokoj razini. Posebice su istaknuli zadovoljstvo odličnom suradnjom te stručnošću i profesionalizmom Lenčevog projektnog tima koji upravlja radovima. Osnovni ugovor je vrijedan 21 milijun dolara, a aktiviranjem dodatnih opcija bi ukupna vrijednost projekta mogla dosegnuti i 30 milijuna dolara.

Krajem ožujka Brodogradilište je posjetila i američka veleposlanica, H.E. Julietta Valls Noyes, gdje je nazočila primjeni robotske UHPW tehnologije na oplati američkog zapovjednog broda. Tom je prilikom istaknula kako su odgovorni ljudi u Američkoj ratnoj mornarici donijeli mudru odluku da se za posao modernizacije američkog vojnog broda odabere upravo ovo Brodogradilište. Osim visoke profesionalnosti i kvalitete koju djelatnici Viktora Lenca iskazuju na projektu, riječ je i o strateškoj važnosti ovog posla koji koji doprinosi daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i diraktno pomaže hrvatsku ekonomiju. Posada broda Rijeku doživljava kao matičnu luku i uživa u gostoprimstvu koje im iskazuje lokalna zajednica.

Na dokovima u uvali Martinšćica američki vojni brod trebao bi ostati do konca srpnja, a nakon odlaska 'USS Mount Whitneya', u ovom riječkom brodogradilištu najavljuju nastavak jake poslovne aktivnosti i popunjenost kapaciteta drugim projektima. 

(Poslovni dnevnik)
 
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Uspješne priče