Hrvatski znanstvenici otkrili protein koji napada prvu liniju obrane od virusa

Tim znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta, zajedno sa znanstvenicima iz Kanade i Australije, otkrio je novi virusni protein koji “manipulira odgovor stanica urođene imunosti”, bitnih za borbu protiv virusnih infekcija i tumora, objavio je Medicinski fakultet.

Tim znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta, zajedno sa znanstvenicima iz Kanade i Australije, otkrio je novi virusni protein koji “manipulira odgovor stanica urođene imunosti”, bitnih za borbu protiv virusnih infekcija i tumora, objavio je u četvrtak Medicinski fakultet.
 
Riječki znanstvenici Branka Popović, Astrid Krmpotić, Johanna J. Reichel i  Stipan Jonjić radili su istraživanju gotovo pet godina te ga objavili 23. ožujka 2017. godine u časopisu Cell, jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa u svijetu, navodi se u priopćenju.
 
Radi se o istraživanju tzv. NK stanica (engl. natural killer), koje predstavljaju prvu liniju obrane od virusa, a na njihovu aktivaciju utječu signali koje šalju receptori na površini stanica. Znanstvenici su otkrili virusni protein koji dolazi na površinu inficiranih stanica te se veže za inhibicijski receptor iskazan na stanicama NK i time onemogućuje ubijanje inficiranih stanica.
 
Riječ je o otkriću koje pridonosi razumijevanju evolucije virusnih mehanizama koji mu omogućuju preživljavanje u domaćinu i protumehanizama domaćina kako bi se zaštitio od virusa.
 
Osim Sveučilišta u Rijeci, istraživanje su provele skupine sa Sveučilišta u Torontu, Melbournu i Ottawi.
 
(Lider)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike