Metaloprerađivačka industrija u Hrvatskoj je izvozno orijentirana

Metaloprerađivačka industrija u Hrvatskoj izvozno orijentirana te je pokretačka snaga gospodarstva s udjelom od gotovo 25 posto u ukupnom izvozu. Ovakvi susreti omogućavaju direktan pristup kvalitetnim kontaktima na inozemnim tržištima.

Osam austrijskih i 45 hrvatskih tvrtki iz metaloprerađivačkog sektora susrelo se na 3. poslovnim susretima u okviru kojih su hrvatske tvrtke imale priliku potencijalnim partnerima predstaviti svoj proizvodni program i usluge koje nude te kroz inicijalni kontakt postaviti temelj daljnjoj poslovnoj suradnji.
 
Tijekom dana održano je 180 poslovnih razgovora, a prijavljene hrvatske tvrtke, među kojima su Ferrostil Mont d.o.o., Feroimpex automobilska tehnika d.o.o., Ekoma d.o.o., TŽV Gredelj d.o.o., Dalekovod Proizvodnja d.o.o., marti innovative constructions, Gumiimpex GRP, Elektroda Zagreb i druge, svoj interes ponajviše prepoznaju u izradi dijelova i pružanju usluga obrade metala za velika austrijska poduzeća.
 
U uvodnom dijelu susreta nazočnima se obratio Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU koji se kratko osvrnuo na važnost ovakvih susreta koji članicama omogućavaju direktan pristup kvalitetnim kontaktima na inozemnim tržištima. Vidljivo je da hrvatski poduzetnici prepoznaju važnost ovakvih inicijativa kojima je cilj povećanje hrvatskog izvoza.
 
Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu iznimno je zadovoljna odazivom hrvatske strane te je pozvala hrvatske tvrtke da razvijaju proizvodnju i kroz investiranje u edukacije te u proizvodni pogon, dijelom i kroz sredstva raspoloživa iz EU fondova, povećaju svoju konkurentnost.
 
Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju sektora za industriju i IT HGK  je istaknula kako je metaloprerađivačka industrija u Hrvatskoj izvozno orijentirana te je pokretačka snaga gospodarstva s udjelom od gotovo 25 posto u ukupnom izvozu, te se osvrnula na dugogodišnju tradiciju metaloprerađivačke industrije u Hrvatskoj i brojne pozitivne primjere u poslovanju hrvatskih metalurških tvrtki, koje zapošljavaju 60 tisuća radnika.
 
Igor Bobek iz Odjela za EEN i EU programe i fondove potpore za mala i srednja poduzeća nazočnima je govorio o mogućnostima financiranja iz aktualnih EU-fondova i natječaja.
 
(HGK)
 
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz